Nem vagyok valami világbajnok sofőr és a múlthéten sikerült úgy parkolnom, hogy leesett a lökhárítóm. Nem mentegetőzöm, egyszerűen béna vagyok, ezért ritkán is vezetek. Még jó, hogy vannak olyan barátaim, akik értenek a műanyaghegesztéshez és a lökhárító javításhoz, mert ennek a megoldása, meglehetősen hosszadalmas és drága. Dani szerelt, én pedig szokás szerint ott ücsörögtem a műhelyben. Beszélgettünk és egy nagyon érdekes témát kezdtünk el boncolgatni.

Alapvetően elszánt híve vagyok a környezettudatos életmódnak. Próbálok mindent szelektíven gyűjteni, nem szemetelek, amikor tudok inkább biciklivel, vagy valamilyen tömegközlekedési eszközzel járok. Viszont nagyon nem szeretem azokat, akik divatból kezdik el a környezettudatos létet, majd annyira belelovallják magukat a dologba, hogy ők lesznek a legnagyobb szószólók közben csak iszonyat nagy színészet és képmutatás az egész.

Vegyük például a műanyagot

A műanyag régen hatalmas nagy találmánynak számított, mindenki lecserélte eleve csak a papírzacskókat műanyagra, mert jobb, tartósabb, erősebb és még a fákat sem írtjuk. Aztán az emberiség rájött, hogy ez tényleg tök jó, de iszonyatosan környezetszennyező. Nem bomlanak le, arról pedig most nem is akarok beszélni, ha esetleg a tengervízbe keveredik, akkor milyen groteszk és szörnyű dolgok tudnak kikerekedni.

Nem rég el is indultak a műanyagmentes mozgalmak, hogy felhívják erre a jelenségre a figyelmet és arra, hogy használjunk kevesebb műanyagot.

Dani kifejtette nekem, hogy itt tulajdonképpen nem a műanyaggal van gond, hanem a felhasználással. Az emberek képtelenek észszerűen hasznosítani, tárolni, vagy ha meg akarnak tőle válni, akkor igazi kínként élik meg, hogy elbattyogjanak egy szelektív gyűjtőhöz. De magát a szelektív hulladékgyűjtés körül is nagy tévhitek keringenek. Sokan azért nem csinálják, mert nem tudják, hogyan kell és inkább a könnyebb utat választják és minden egy zsákba kerül. Legutóbb a papírzacskó és a műanyagzacskó közötti harc volt a legnagyobb. Úgy gondolom viszont, hogy teljesen mindegy, hogy papír vagy műanyag zacskónk van a lényeg, hogy addig és annyiszor használjuk, ameddig csak lehet és végül nem a szélnek eresztés a megoldás, hanem gondoskodjunk arról, hogy a megfelelő hulladékgyűjtőbe tegyük.