Általában, ha valamilyen dolog elromlik, akkor azt az ember első körben megpróbálja megjavítani, mielőtt egy újat vesz. Én is jártam úgy, hogy a szeretett autómmal beletolattam egy oszlopba, és elrepedt a lökhárítóm. Szerencsére a műanyaghegesztésnek köszönhetően nem kellett lecserélni az egészet, hanem meg lett nagyon szépen javítva. Ilyen szerintem plasztikázáskor a szilikon mell is, ha valami probléma adódik vele, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, ahogy az ember az autóját viszi el szerelőhöz. Szerencsére elég sok hasznos információt lehet ezzel kapcsolatban olvasni a Kelemed Plasztika oldalán a plasztika.info.hu – n. Egy egész friss cikket találtam a szilikon implantátumokkal kapcsolatban, így nem kellett amiatt aggódnom, hogy esetleg a cikkben szereplő információk ne lennének frissek. A legfontosabb dolog, hogy a mai modern világban sincs még olyan szilikon implantátum, amelyet az idő múlásával ne kellene kicserélni. Erre általában 10 évet határoznak meg a gyártók. A cseregarancia ezen az időtartamon belül érvényesíthető, kivéve a mellimplantátumok legfontosabb szövődményét, a kilyukadást és a szétrepedést. Erre szerencsére időkorlát nélkül érvényes a garancia. Ezek az információk után írták, hogy tehát az életre szóló implantátum kifejezés nem azt jelenti, amire sokan gondolnak, vagyis azt, hogy sosem kell kicserélni, hanem azt jelenti, hogy a garancia folyamatosan érvényes rá a 10 év leteltén túl is.

A mellimplantátumok két legsúlyosabb szövődményét ismerteti az oldal, ezek pedig, amikor károsodik a mellimplantátum fala, valamint amikor a mellimplantátumot körülvevő toknak óriás sejtes limfómája alakul ki. Itt felmerülhet a kérdés, hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések pontosan a gyakorlatban. Amikor károsodik a mellimplantátum fala, akkor megszűnik a rugalmasság és az egységes szerkezet, így végeredményben torzul a mell, ami esztétikailag nem a legszebb látvány. Magam is tudom, hiszen a mindennapokban már többször láttam ilyen sajnálatos esetet. Az első időszakban az implantátumban lévő töltelék, ami a szilikon, kijut az implantátum falán túlra, ám az őt körülölelő úgynevezett kapszulán belül marad. Ennek a neve a tokon belüli kirepedés. Akkor, ha a falon olyan kis lyuk keletkezik, ami szabad szemmel nem látható, akkor nagyon lassan szivárog ki a szilikon gél, és a páciens a legtöbb esetben ebből nem is vesz észre semmit. Csak annyit érez egy idő után, hogy rugalmatlanabb lesz a melle, és a tapintása agyagszerűvé válik. Ez az úgynevezett csendes kilyukadás. Nos, meg kell hagyni, egyik eset sem hangzik túl jól.

Ahhoz, hogy megelőzzük a mellimplantátum szövődményeit, ha esetleg a szilikon mellet választanánk, a legfontosabb dolog, hogy elsődlegesen biztonságos implantátum legyen kiválasztva, továbbá a műtét után évente érdemes ellenőrző vizsgálatra járni, hogy ezeket a dolgokat időben ki lehessen szűrni. Fontos, hogy 3 havonta önvizsgálatot tartsunk, hiszen első körben így lehet észrevenni az elváltozásokat. Továbbá a legfontosabb, hogy ha panasz merül fel, akkor be kell jelentkezni az orvoshoz kontrollvizsgálatra. Az én fejemben is megfordult már a szilikon mell, mert sajnos a gyerekszülés után megereszkedtek a melleim, de még nem mertem rászánni magam. Az olvasottak alapján, ha egyszer ráveszem magam a műtétre, biztosan a Kelemed Plasztikát fogom választani, hiszen látható, hogy alaposak és precízek. A sikeres műtét mellett nagy hangsúlyt fektetnek a betegek egészségének követésére, ami szintén igazén értékelendő. Én azt mondom, hogy ha szilikon mell, akkor csak a Kelemed Plasztika!