Édesapám hajózásban dolgozik és nemrég végeztek ablakcserét a hajókon, hogy új műanyag ablakokkal tudják javítani a légkondi és a fűtés hatékonyságát. Találtak egy támogatást a sporoljnapelemmel.hu oldalon, amit vállalkozások igényelhetnek napelemes rendszerek telepítésére. A kivitelező viszont javasolta nekik az ablakcserét, mert a régebbin kiment a meleg és így több áram kellett fűtésre és hűtésre is.

A sporoljnapelemmel.hu készített egy ingyenes felmérést, amiben ismertették a pályázat részleteit is, így teljesen érthetően tudtak rágódni rajta, hogy belefér-e a beruházás a költségvetésbe. A felmérés során átnézték az állóhajó felépítését, hogy milyen módon jut el az áram, a hajóhoz, a konyhára és, hogy mekkora teljesítményű napelemmel oldható meg, a telepítés. A napelem elhelyezése egyszerű volt, hiszen a rakparton nincsenek árnyékoló tényezők, a tetőszerkezet nem befolyásoló, így a körülmények egyszerűbbek, csak az inverteren kellett gondolkodni.

Hogyan is néz ki az inverter működése?

Az inverter az az egység, ami átalakítja a fotovoltaikus rendszerben keletkező egyenáramot az általunk is használt energiává. Egy inverter működése ezen kívül védelmi funkcióval is rendelkezik, ugyanis áramkimaradás esetén megszünteti az áramellátást.Tulajdonképpen magán a napelemen kívül ez a másik legfontosabb és megkerülhetetlen része a rendszernek, amin nem érdemes spórolni és jól megfontoltan a lehető legjobbat kell választani.

A sporoljnapelemmel.hu csapata a felméréskor minden tényezőt és funkciót ismertetett, amit a napelemekről tudni kell, elmagyarázták a működést, illetve a pályázati rendszerről is részletesen tudtak információkat adni a cégnek, így az ő segítségükkel könnyebben ki tudtak igazodni az igénylés menetén és minden ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésre is választ kaptak, így elindult a rendszer telepítésének folyamata.