Időről-időre fontosnak tartom, hogy olyan tartalmakat is megosszak veletek, amik nem feltétlenül csak a műanyagjavítás témakörében mozognak, hanem olyan területeket is körbejárnak picit, amivel én az utóbbi időben összeismerkedtem és hasznosnak találtam. Éppen ezért most úgy döntöttem, hogy megosztok veletek pár gondolatot a napelemekről illetve a napelemes rendszerekre való pályázásról.

Napelemes rendszereket ugyebár azért érdemes használni, mert pusztán a napsugárzásból érkező elektromágneses sugarak segítségével képes elektromos áramot létrehozni méghozzá úgy, hogy azt az inverteren átfuttatva maximálisan tudjuk használni a háztartásban, hiszen mindenhol váltóárammal élünk a megfelelő frekvenciával és feszültséggel. Ha ez egy ennyire szuper dolog, jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miért nincs annyira elterjedve az országban? A választ természetesen pofonegyszerű, azért, mert milliós tételről beszélgetünk. Önmagában a napelemes rendszer egyébként nem megfizethetetlenül drága, hiszen mérettől és teljesítménytől függően már egy millió forint környékén hozzá lehet jutni tervezéssel és beszereléssel együtt. Azonban hogyha a ház adottságai valamilyen szempontból nem megfelelőek, például nem ideális a tájolás a megfelelő hatásfok eléréséhez, vagy épp nem elég erős a tetőszerkezet, vagy a villamos hálózat, akkor a megrendelőnek nagyon komoly többletköltségei adódhatnak, amik annyira megnyomhatják a beruházás összköltségét, hogy végül el kell búcsúzni a napelemes rendszer gondolatától.

Ezt motiválandóan létezik olyan napelemes pályázat, amely arra próbálja ösztönözni a lakosságot, hogy mégis fejlesszék az otthonaikat ebből az energetikai szempontból is, hiszen közös cél, hogy minél inkább zöld energiával gazdálkodjon az ország és persze az egyes háztartások. Bár jelenleg sajnos olyan jellegű támogatási forma nem létezik, ami egyszeri, vissza nem térítendő támogatást jelent, az ösztönzés akkor is sikeresnek mondható.

Lényegében arról van szó, hogy a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) lehetőség van olyan kifejezetten erre a célra kitalált hitelkonstrukciót igényelni, ami gyakorlatilag nulla százalékos kamattal működik, szóval kamatmentes, 0% THM-mel. Egy ilyen kaliberű napelemes pályázattal annak is lehetősége lehet egy rendszer megterveztetésére és kiépítésére, akinek egyébként talán sosem lenne ahhoz egyszerre elég pénzük egy összegben, hogy kipengessenek egy ilyen eszközt és mögött a vállalkozót.

Természetesen bárkinek a kezébe nem pottyanhat bele egy ilyen támogatás, hiszen nem két fillérről van szó. Éppen ezért vannak feltételek, amiket muszáj teljesíteni az igénylőnek, különben elvből elesik a nyertes pályázat esélyétől. Ilyen például többek között az, hogy nyilvánvaló módon csak nagykorú, cselekvőképes magánszemély pályázhat egy ilyen lehetőségre, saját magyar adóazonosítóval. Az is elengedhetetlen, hogy a pályázó legalább résztulajdonosa legyen a fejleszteni kívánt épületnek, valamint lakjon is ott, vagy legalább rendelkezzen állandó vagy ideiglenes lakcímmel a helyen. Kiegészítésként pedig akár társasházak is jelentkezhetnek, hiszen az ő esetükben is rendkívül sokat segíthet egy ilyen napelemes pályázat, maga a rendszer pedig rengeteget dobhat a gépezet működésén.

Sajnos van néhány kizáró ok, amikor elvből elutasítják a kérelmet. Ilyen például, hogyha a jövedelemigazolás alapján a pályázó bevétele nem fedezi a törlesztőrészleteket. Sajnos az is elutasítással jár, ha a KHR rossz adós listáján szerepel megrendelő. Az is automatikust visszapattanást von maga utána, hogyha a pályázat benyújtásakor több, mint 149 000 forint a pályázó adótartozása, vagy esetleg 60 napot meghaladó közüzemi tartozással rendelkezik.

Ezek mellett azt fontos még leszögezni, hogy a befektetendő összeg 10%-val kell rendelkezniük, hiszen 10% önerő kell a pályázat indításához. A támogatás mértéke ehhez mérten 500 0000 és 10 000 000 forint körül mozoghat, amelyet maximum 20 éves futamidőre lehetséges felvenni.

Onnan tudom ezt a sok infót a napelem pályázatokról, hogy a közelmúltban én is nyújtottam be ilyet és nincs panaszra okom, meglehetősen könnyedén meg is kaptam a kívánt összeget, amelynek törlesztőjét persze azóta is fizetem becsülettel. Nagyon örültem ennek a támogatásnak, mert enélkül nem tudom, hogy hogyan megugrani egy ilyen fejlesztési lépést az otthonomban.

napelemes pályázat