A műanyaghegesztés és a lökhárító javítás mellett, nagyon sok minden érdekel. Szeretek új témákban elmélyülni, így kötöttem ki nem rég a napelemes rendszereknél. Mindig is érdeklődtem az alternatív energiafelhasználás irányt és nagy csodálója voltam a szélerőműveknek is. Számomra az egyik legmegfoghatatlanabb téma az a napenergia volt. Valamiért, sose tudtam elképzelni, hogyan működik, de most úgy döntöttem itt az ideje eloszlatni a homályt és elkezdtem utánaolvasni.

Találtam egy nagyon szuper oldalt, ahol az egyszerű ember számára is érthetően és, ami a legfontosabb élvezetesen írják le a napelem rendszer működési elvét és számtalan érdekes és hasznos cikket is találni, amitől csak még inkább megjön az ember kedve zöld energia termeléséhez.

Bizonyára, maga a napelem rendszer már senkinek sem idegen kifejezés, de biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan úgy gondolják, hogy – kisebb túlzásokkal élve – ez csak a milliárdosok kiváltsága. Nos, van egy jó hírem. Ez egyáltalán nem így van. Jó, nem 2 forint, de nem is kell egy olyan tetemes összegre gondolni, amitől rögtön kihagy az ember szívverése. Ami igazán megdobhatja az árat, az a napelem inverter ár. De, hogy miért? Mert, talán ez az egyik, ha nem a legfontosabb eleme az egész rendszernek.

Hogyan is működik egy napelem rendszer?

Mielőtt lelőném a poént és elmondanám miért is olyan fontos az inverter, muszáj megérteni, a napelem rendszerek alapvető működését. Na, ha most józan paraszti ésszel belegondolunk, akkor mi az, amit laikusként látunk egy ilyen rendszerből a háztartások esetében. Először is, a háztetőkön lévő, nagy táblákat. Na, ezek az úgynevezett napelem panelek. Ezekben a modulokban lévő szilíciumréteg elnyeli a napfényből érkező sugárzás és szabad elektronokat generál. A felszabadult elektronok mozgásra kényszerülnek ezzel pedig, láss csodát, létre jön az elektromosság. Sajnos ez az egyenáram nekünk még édes kevés. Tök jó, hogy létre jött, de közvetlenül felhasználni még nem fogjuk tudni. Ekkor siet segítségünkre a sokat emlegetett inverter. Ugyanis ez az a szerkezet, ami a cellák által generált egyenáramot, váltóárammá alakítja át, és igen, ez az, amit már mi is felhasználunk.

Most, hogy látjuk mennyire létfontosságú az inverter így már nem is olyan meglepő, hogy a napelem inverter ár kicsit magasabb. Ugye?

Az inverterek két főcsoportja

A felhasználást tekintve, két inverter tudunk megkülönböztetni. Kezdjük azzal, ahol az áramszolgáltatóval való kapcsolat nem szűnik meg teljes egészében. Téves elképzelés tehát az, hogy ha napelem rendszert építünk ki, akkor teljesen megszűnik a kapcsolat a szolgáltatóval. Érdemes szerintem ezt a fajta működési mechanizmust választani, mert nem fog az ember torkában dobogni a szíve, ha esetleg több borús nap követi egymást. Elmondom miért. Ezt a fajta működési mechanizmust hívják hálózatra visszatápláló rendszernek. A nevében is benne van tehát, hogy a kapcsolat áll fenn a hálózattal, vagyis az áramszolgáltatóval. Ugyanis a napelem rendszerünk, nagyon sok energiát termel. Tulajdonképpen annyira sokat, amit mi magunk nem is tudunk egyszerre felhasználni, ilyenkor pedig ezt a többletenergiát az áramszolgáltató megveszi tőlünk. Ha pedig úgy adódik, hogy nekünk van szükségünk energiára, mert a napsütéses órák száma meglehetősen kevés, akkor mi veszünk tőle. Ideális esetben, pedig így nullára tudunk kijönni.

Azonban van olyan lehetőség, amikor a kapcsolat tényleg teljesen megszűnik az áramszolgáltatóval. Ilyenkor beszélünk a szigetüzemű rendszerekről. Lényegük abban rejlik, hogy egy külön álló akkumulátorra kerül át a többlet energia, amit megtermelünk.

Érdemes hallgatni a hozzáértők tanácsaira

Természetesen mindenkinek saját döntése, hogy melyiket választja, de a szakértői véleményeket és tanácsokat érdemes megfontolni, amikor választunk. Ami pedig a napelem inverter árakat illeti, ne ezen akarjunk spórolni, mert csak saját magunkkal fogunk kitolni.