Mint minden kerttel rendelkező, jó kedélyű, vidéki ember, a hétvégi kánikulában mi is áthívtuk a barátainkat egy kis medencézéssel egybe kötött grillezésre. Miközben készültek a finomabbnál-finomabb ételek persze be nem állt a szánk, mindenki mesélte az éppen aktuális életeseményeit – ami már csak azért is érdekes volt, mert viszonylag ritkán találkozunk így tartalmasabban.

Petiék azt mesélték, hogy milyen bénák voltak, sikerült beletolatni egy pici oszlopba néhány héttel ezelőtt, ami annyira megnyomta a lökhárítót, hogy az végigrepedt. Persze erre is találtak megoldást, nem olyan fából faragták őket. Bár tudtam, hogy létezik, ennyire első kézből még nem hallottam korábban a műanyaghegesztésről. Ráadásul ez egy pont olyan alkalom volt, amikor ez az eljárás tudott segíteni a problémájukon, ugyanis a műanyagos úgy összerakta nekik a lököst, mintha új lenne.

Mondjuk mi is elbüszkélkedhettünk az új nyílászáróinkkal. Alig pár hete, hogy elkészültek a ház teljes szigetelésével együtt. Kicsit utánaszámoltunk és ha minden jól megy, jelentős pénzek maradnak a zsebünkben a rezsiből ezek után. Erre Peti rá is kontrázott rögtön: ők tavaly költöztek el és csupán azért, mert a ház normálisan volt szigetelve és a nyílászárók is újak voltak, sokkal jobb energetikai besorolást kapott az ingatlan, mintha mindez nem lett volna.

Mivel most már csak úgy lehet túladni egy ingatlanon – mint ahogy azt a hétvégén megtudtam -, hogy van hozzá energetikai tanúsítvány, ezért nagyon-nagyon fontos, hogy ebből a szempontból milyen besorolással rendelkezik egy épület. Alapvetően 12 kategória létezik, amelyek egyikébe az adott ingatlan tartozhat. Hogy mi befolyásolja azt, hogy ki hova kerül? Természetesen az, hogy mennyire működik jól az az épület energetikai szempontból, vagyis hogy mennyire energiahatékony és ebből kifolyólag mennyire gazdaságos a ház fenntartása. Éppen ezért egy hőszigetelés vagy egy nyílászárócsere nagyon sokat tud lendíteni ezen a besoroláson. Nem beszélve mondjuk egy napelemes rendszer installálásáról, vagy akár egy napkollektor felszereléséről. Minden, ami áram, fűtés és szigetelés és ezeknek a fejlesztése, az előrébb lendíti a ház értékelését az átlagostól egészen akár valamilyen felsőbb, AA feletti kategóriáig. Ezekről a besorolásokról illetve az egész témakörről sokat lehet olvasni és tájékozódni a www.e-tanusitas.eu weboldalon.

Petiék náluk csináltatták a saját dokumentumukat és nagyon elégedettek voltak, mert nagyon gyorsan elkészült és az egész folyamat nagyon gördülékenyen ment. A honlapjukon található űrlapot kitöltötte a megfelelő adatokkal, ami alapján felkeresték őt telefonon, ahol egyeztettek minden szükséges információt. Ezeket rögtön továbbították annak a kollégának, aki területileg Petiék körzetéhez tartozik. Ő nem sokkal ezután kereste Petit, hogy mikor tudná személyesen is felmérni az ingatlant. Szerencsére egészen közeli időpontot sikerült találni, úgyhogy ezen a ponton sem csúszott meg nagyon a történet, ahogyan magán a konkrét felmérésen sem, hiszen nagyon flottul és hamar lezavarták a történetet. A mért adatokat ezek után a szakember továbbította a központi irodában, ahol elvégezték a megfelelő kalkulációkat és végül ezek alapján nagyon gyorsan és egyszerűen elkészülhetett ez a tanúsítvány. A folyamat végén pedig ezt a dokumentumot futárszolgálat viszi házhoz, akik a feladást követően már másnap ott kopogtatnak a házunknál az újdonsült tanúsítvánnyal. Mindez az egész procedúra pedig garantáltan a legjobb áron érhető el itthon a www.e-tanusitas.eu-tól, ráadásul tényleg csak néhány kattintás kell hozzá és már el is indítottuk a folyamatot.

Szóval újat is tanultam a hétvégén, meg legalább egy jó grill ebédet is ettem, jó társaságban és jó témák mellett. És Nektek, hogy telt a hétvége?