Nem olyan régen, egészen konkrétan három hete véletlenül parkolás közben megsérült az autóm lökhárítója, amikor is sikeresen belehajtottam egy kerítésbe. Szerencsére se az autómnak, se a kerítésnek nem lett különösebben nagy baja, és ez annak köszönhető, hogy még mindig elég lassú parkoló vagyok, így nem mentem neki akkora erővel. A múlt héten végre volt időm elvinni az autószervizbe a kocsit, hogy orvosolják a lökhárító sérüléseit.

Ha már úgy is várakoznom kellett egy darabig, benéztem a közelben lévő autósboltba is. Nem sokára kempingezni mennénk a családommal, de mivel igazi 21. századi emberek vagyunk, néhány kényelmi cikkről nem tudunk lemondani. Ezért arra gondoltam, hogy veszek egy autós invertert, amivel néhány otthon használatos elektronikus kütyüt tudunk működtetni az autó áramáról, így a jövőben is tudunk majd mit használni kempingezéshez. Bizonyára az inverter szerepével a legtöbben már tisztában vagytok: az akkumulátorból származó egyenáramot alakítja át váltakozóárammá.

inverter napelem

Elgondolkodtam kicsit, hogy milyen területeken szokás invertert alkalmazni. Ekkor eszembe jutott, hogy az inverter napelem rendszereknek is nagyon fontos része. A napelemek ugyanis szintén egyenáramot termelnek, azonban ezt a házunkban még nem tudnánk hasznosítani. Szükségünk van az inverterre, ami a háztartási eszközök által használható váltakozóárammá tudja átalakítani. Szerettem volna több információhoz is jutni az inverterekkel és napelemekkel kapcsolatban. Szerencsére találtam egy olyan oldalt, ahol az inverter és a napelem működése is le van szépen írva.

Megtudhattam például, hogy miért nevezik a napelem rendszert fotovoltaikus rendszernek is, hogy mekkora rendszerre van szüksége egy átlagos fogyasztású családnak, és hogy miért érdemes nagyobb teljesítményű invertert választani a rendszer telepítésekor. Összességében nagyon sok új tudással gazdagodtam az oldalon található leírásoknak köszönhetően. Milyen jó, hogy bementem az autósboltba invertert keresni, mert enélkül nem jutott volna eszembe utánaolvasni a napelem rendszereknek.