Területi képviselőként dolgozom egy női ruházatot forgalmazó nagy cégnél. Munkám elvégzéséhez nagyszerű juttatások járnak nekem, például céges mobil, számítógép, tablet, emellett a kedvencem az én kis drága Fiat Punto-m, a céges autóm.

Én és a Punto nagyon sok necces forgalmi helyzeten vagyunk túl, aki szokott vezetni a belvárosban, az megérti. Egy alkalommal parkolóhelyet kerestem a pláza parkolóházában, amikor egy idős néni hirtelen rükvercbe tette a kis Daewoo Tico-ját és belém tolatott, nagy csattanás meg reccsenés hallatszott. Szitkozódtam is rendesen, mert siettem volna egy üzleti megbeszélésre, de így hívhattam az autómentőt és a biztosítót, meg a flottakezelőt.

Fél órán belül kiérkezett az autószerelő, akitől elállt a lélegzetem. Csinos volt, jóképű és nagyon kedvesen beszélt velem. Hozzászoktam, hogy szőke nőnek néznek a vezetőülésen, de a férfi megértő és türelmes volt. Elvontattuk a kis Punto-mat a műhelybe, ahol szerencsére megállapították, hogy csak lökhárító sérült, gyorsan meg tudják oldani a problémát pótalkatrésszel akár helyszínen is.

Miközben vártam az autómra, beszédbe elegyedtem a fiatalemberrel, aki a segítségemre sietett. Kiderült, hogy ez neki csak a kiegészítő munkahelye, amit igazán csinál, az egy céges vállalkozás, mégpedig gyermekruhákat és baba-mama kiegészítőket fogalmaznak a feleségével. Jót nevettem, mert sosem gondoltam volna, hogy ő ilyesmivel foglalkozik a lökhárítójavítás mellett.

Mesélte, hogy éppen átalakuláson mennek keresztül mert annyira beindult a biznisz, hogy már nem elegendő az egyéni vállalkozás, valamilyen komolyabb cégformán gondolkoznak. Eszembe jutott, hogy egy barátnőm éppen most esett túl a cégalapítás procedúráján, és egyáltalán nem volt nehéz dolga, mert igénybe vette egy erre specializálódott cég segítségét.

Mindössze egy személyes konzultációra van szükség, meséltem neki, ahol ügyvéd és szakemberek társaságában minden részletet megvitathatnak, hivatalos, személyes papírokra van szükség illetve a koncepcióra, és akár ott helyben el is tuják indítani a vállalkozást. Szerintem két cégformát érdemes fontolóra venni, az egyik a bt, a másik a kft. Mindkettőnek van előnye és hátránya, egy kisebb családi vállalkozásnál elegendő lehet a bt alapítás, akol a férj beltag, a feleség a kültag, közöttük valószínűleg nem lesz nézeteltérés a felelősségeket illetően, hiszen úgymond ők egy kasszán vannak.

A bt alapítása kisebb kezdőtőkébe kerül, kevesebb körülötte az adminisztratív teher, de korlátozottabb is sok tekintetben. A kft akkor jó cégforma, ha rendelkeznek 3 millió Ft kezdőtőkével (de mondjuk ennek elég 2 éven belül előállnia), hasonló pozícióban szeretnének lenni a feleségével. A kft-ben emellett jobban megbízhatnak az üzleti partnerek, mert stabilabb látszatot kelt.

Ezek voltak az én tapasztalataim, ezt át is adtam az én megmentőmnek, nagyon megköszönte a segítséget. Nem is gondolta, hogy van lehetőség cégalapításhoz segítséget kérni, de miután velem beszélt, rögtön hívta is a feleségét, hogy foglaljanak időpontot a konzultációra.

Úgy tűnt nekem, hogy ez a baba-mama holmi forgalmazás neki jobban tetszik, mint az autószerelés, ennek ellenére sikerült szépen megjavítania a lökhárítómat és 2-3 óra múlva már suhantam is a Punto-val a következő üzleti tárgyalásra.