Napjainkban a műanyag az egyik legelterjedtebb anyag, amit a különböző használati tárgyak és eszközök gyártásához használunk. Mindenkinek tömve van az otthona műanyaggal, de az autója is. Könnyű kezelhetősége és tartóssága miatt terjedt el ilyen gyorsan a műanyag az iparban, de az igénytelensége, tisztíthatósága is előnyös. Idővel a műanyag alkatrészek is elöregszenek, kifakulnak, besárgulnak, de bőven kiszolgálják az idejüket. Az autókban például a lökhárítóban található műanyag, ami gyakran áldozatul is esik az utcai koccanásoknak vagy parkolási baleseteknek. De semmi probléma, lehet javítani a lökhárítót, bármelyik szervizben helyrepofozzák, meghegesztik.

Ha már a műanyag széleskörű felhasználásáról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a nyílászárókat sem. A legtöbb épületben ma már műanyag nyílászárók vannak beépítve, mert ezek sokkal tartósabbak, energiatakarékosabbak, jobban szigetelnek és könnyebben tisztíthatók, mint fa társaik, de biztonsági szempontból is jobb választásnak bizonyulnak. Ha valaki nem hisz nekem, itt meg is nézheti. Egy műanyag ablakot nehezebb felfeszíteni, mert körben vasalat van benne. Ez a plusz védelmi réteg sajnos nem mindig állítja meg az elszánt betörőket, de sokat tud segíteni. Ami az energiatakarékosságot illeti, nem is kérdés, hogy a szinte tökéletesen záró műanyag nyílászárók korszerű és pénztárcabarát megoldások. Télen nagyon lehet érezni a különbséget, ha valaki éppen az ablakcsere után van; a korábban mindenhol szelelő, a meleget kiengedő ablakok helyére érdemes műanyag ablakokat tetetni és élvezni a felfűtött lakás kényelmét. Sokkal kevesebbet kell fűteni, ez pedig nem csak a pénztárcánkat kíméli meg, de a környezetünket is.

Ha valaki nagyon jó alvó, akkor annak valószínűleg nincsenek álmatlan éjszakái, amikor a város zajait hallgatva forgolódik és nem tud elaludni a hangzavarban. Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, de a műanyag nyílászárók ilyen esetekben is megoldást jelentenek; sokkal jobban szigetelnek, mint elődjeik és így igazi csendes oázist csinálnak a lakásból. A hideggel együtt a zavaró zajokat is kint tartják, így megkönnyítve az esti elcsendesedést és elalvást. A reggeli ébredésnél pedig még sokáig tudjuk élvezni a nyugalmat az ágyban fekve, nem tolakszik be a város azonnal a lakásunkba.

Én nem vagyok oda túlzottan az ablakpucolásért, de amit a műanyag ablakokkal kell csinálni, azt a mennyiségű takarítást még én is szívesen elvégzem néhány hetente. Mivel a műanyag UV álló és nem pereg le róla a festék, máris megspóroltuk a fa ablakoknál gyakran elvégzendő csiszolás, festést és lakkozást. A műanyag nyílászárókat elég áttörölni egy nedves ruhával és máris szépen fognak csillogni; semmilyen más műveletre nincsen szükség az ablakok tisztán tartásához. Természetesen az üveget azért műanyag ablakok esetén is érdemes megpucolni, de mást tényleg nem kell csinálni.

A biztonságra visszatérve, műanyag nyílászárók esetén többféle megoldás közül választhatunk. Ha a házunkat szeretnénk megvédeni, akkor a vasalt és biztonsági kilincses megoldások között érdemes nézegetni, de vannak megoldások a belső biztonság garantálásra is, nehogy baleset történjen az ablak kinyitása után. Ha valaki esztétikai megfontolásból nem szavaz bizalmat a műanyag nyílászáróknak, azon sajnos nem lehet segíteni, mert tényleg vannak esetek, amikor a ház összképét lerontanák a műanyag ablakok. De minden más esetben érdemes műanyag nyílászárókra váltani, mert ezzel a hosszútávú beruházással jó néhány évig nem lesz gond a fűtésszámlával, a huzattal és a folyamatos karbantartással.

itt